• http://www.sprekendemantelzorgers.nl/wp-content/uploads/2013/03/1-HOME-Slider.jpg
  • http://www.sprekendemantelzorgers.nl/wp-content/uploads/2013/03/2-HOME-Slider.jpg
  • http://www.sprekendemantelzorgers.nl/wp-content/uploads/2013/03/3-HOME-Slider.jpg
  • http://www.sprekendemantelzorgers.nl/wp-content/uploads/2013/03/4-HOME-Slider1.jpg
  • http://www.sprekendemantelzorgers.nl/wp-content/uploads/2013/03/5-HOME-Slider.jpg
http://www.sprekendemantelzorgers.nl/wp-content/themes/flare/images/shadow-2.png

Reflecties

Sprekende Mantelzorgers zijn inmiddels een begrip in zorgland: ‘We zijn trots op de organisaties die ons een podium boden en ons de mogelijkheid gaven onze stem, filosofie en visie op mantelzorg te laten horen. Hieronder een greep van de reflecties die we mochten ontvangen.’

De sprekende mantelzorgers brengen een verfrissende, noodzakelijke stem in de discussie over zorg en welzijn. Te vaak worden in Nederland bijeenkomsten georganiseerd zonder de inbreng van degenen over wie het gaat. Met Cora, Marjo of Annette hebben in ieder geval de mantelzorgers, en daarmee vaak degenen voor wie zij zorgen, woordvoerders gekregen die constructief en zonder in geklaag te vervallen de praktijk in de gezondheidszorg een stukje beter maken.

Piet-Hein PeetersHoofdredacteurZorg+Welzijn

Luisteren naar mantelzorgers: dat is waar professionals en beleidsmakers nog veel in moeten leren. Door uit te spreken wat mantelzorgers belangrijk vinden ontstaat een basis voor een echte gelijkwaardige samenwerking!

Jos de BlokDirecteurBuurtzorg Nederland

Mantelzorgers verrichten hun werkzaamheden vaak onzichtbaar en achter de schermen. De sprekende mantelzorgers zijn een spreekbuis voor deze grote groep. Dat doen ze ook nog eens op een positieve en opbouwende manier, waarbij ze er voor waken dat mantelzorgers in de slachtofferrol terechtkomen.

Lilian LindersLector beroepsinnovaties Social WorksFontys Hogeschool

Onze kick-off bijeenkomsten waren zeker mede dankzij jullie bijdrage en groot succes! Jullie hebben al onze medewerkers echt tot nadenken en omdenken gezet en ik weet zeker dat dit niet alleen voor onze zorgmedewerkers geldt. Ik zelf ben geen zorgmedewerker noch mantelzorger, maar ook ik heb veel van jullie wijze uitspraken kunnen leren. Ik heb echt van jullie (en zeker niet altijd leuke) verhalen en kennis genoten en n.a.v. de beoordelingen op de evaluatieformulieren kan ik concluderen dat ik niet de enige ben!

Monique TimmermansP&O-professionalAmaliazorg

Er wordt in deze tijd van veranderingen in de zorg heel veel gesproken over mantelzorg, mantelzorgers en hun rol en betekenis. Voor goede zorg en dus ook voor goede samenwerking met familie moet meer met mantelzorgers gesproken worden. En wat nog mooier is: als mantelzorgers zelf meer hun stem laten horen. Daarom ben ik zo blij met de Sprekende Mantelzorgers! Zij laten de samenleving zien hoe het wel kan.

Aad KosterDirecteurActiZ organisatie van zorgondernemers

Wij laten ons graag inspireren door het andere geluid vanuit de sprekende mantelzorgers over het fenomeen mantelzorg. Het geluid dat ontstaat door het tonen van zelfreflectie, acceptatie, verbinding, gelijkwaardigheid, verwondering, humor, beweging en vooruitgang. Op deze manier ontstaat er ruimte en perspectief in het vormgeven van onze eigen passie: het werken en mantelzorgen mogelijk en makkelijker te maken.

Gretha van der Veer & Heidi de JongownersJongenveer, mantelzorg in bedrijfl

Als je in de zorg een mens cliënt noemt, reduceert je hem of haar tot een economisch productiefactor. Sprekende mantelzorgers zijn onderdeel van een groeiende beweging die dat echt anders willen, zodat ook in de zorg de mens echt centraal laten staan en niet de cliënt. In de toekomstige zorg is samenwerken met familie is essentieel, maar ook het afbouwen van regels en systemen die de zorg ingewikkelder maken. Sprekende Mantelzorgers delen inspirerend en met een frisse, soms ondeugende blik, hoe zij dit zien.

Jan RotmansHoogleraar TransitiekundeErasmus Universiteit

Wilma verwoordt als ervaringsdeskundige op pakkende wijze  hoe belangrijk een goede relatie tussen zorgverleners en familie in de gehandicaptenzorg is. Ze heeft de deelnemers van het congres meegenomen in de verhuizing van haar dochter naar een instelling en gedeeld welke steun vanuit de organisatie haar als moeder het meest heeft geholpen. Wilma’s positieve verhaal laat zien hoe het ook kan, een aanrader!

Hanne DijkstraCongresmanager Medilex

Als ik naar de sprekende mantelzorgers luister of lees wat ze schrijven, realiseer ik me altijd dat als morgen de mantelzorgers in Nederland een dag zouden stoppen de samenleving dan vast loopt. Sprekende mantelzorgers kunnen daar inspirerend over praten en schrijven. Een diep buiging van deze CDA-politica.

Mona KeijzerTweede Kamer lid voor het CDA

Ik vind Annette een echte held. Een mantelzorger met een indrukwekkend persoonlijk verhaal. Met flink wat mantelzorg-taken thuis op haar schouders. Maar ze is tegelijkertijd een rasoptimist. Haar ervaringen zet ze niet alleen in voor zichzelf, ze zet zich vooral ook in voor andere mantelzorgers. Daarmee is ze een echte ‘sprekende mantelzorger’. Voor politici en beleidsmakers is het belangrijk om daar naar te luisteren. Mensen zijn belangrijker dan systemen. Laten we daar samen aan werken.

Otwin van DijkTweede Kamer lid voor de PvdA, woordvoerder langdurige zorg en welzijnTweede Kamer

Cora is een sterke en enthousiasmerende persoonlijkheid. Haar langdurige inzet als mantelzorger heeft haar tot ervaringsdeskundige gemaakt binnen ons complexe zorgstelsel. Zij stelt met de nodige humor en relativering heel wat zwakke plekken en taboes aan de orde. Waarom hebben we alles zo geregeld? Hoe centraal staat de cliënt nu echt en wie heeft de regie over een mensenleven binnen de zorg?  Met Cora wordt een discussie op scherp gesteld maar deze scherpte leidt ook tot praktische oplossingen en een menselijkere zorg!

Dr. Lennert Booij

Ik ken Marjo in haar rol als mantelzorger vanaf het eerste uur. De manier waarop zij mantelzorg een stem geeft, is kwetsbaar en krachtig tegelijk, moeilijk voorstelbaar als zo herkenbaar… Hierdoor laat Marjo niet alleen een mooi stuk van haarzelf zien maar ontvouwt zich naast ervaringsdeskundigheid ook een ware expert op dit gebied. Haar grote, nee haar grootste kracht, is het aangaan van de dialoog met welzijns- en zorgprofessionals, studenten en mantelzorgers over het thema mantelzorg. Waarbij haar lerend vermogen, haar sterk analytisch karakter en haar realistische en bevlogen manier van verhalen vertellen, van haar eigen verhaal vertellen, je van begin tot einde meenemen!

Janine MuijlkenscollegaMinisterie LNV

Een prima bijdrage van Marjo aan de netwerkbijeenkomst van zorgbestuurders Midden-Limburg: to the point en uit het hart!

Jo MaasdirecteurHuis van de Zorg

Een best pittig leven zo tegemoet treden als Annette dat doet met haar gezin, roept veel respect en bewondering op en ook af en toe vochtige ooghoeken. Een dappere doorzetter altijd geweest en nu schittert zij als “mantelzorger”. En het maakt het juist zo bizar wat georganiseerd Nederland met haar en haar gezinsleden doet. Annette bestiert de institutionele- en politieke werelden als geen ander. Wat een gave om steeds functioneel boos en woedend te zijn zonder in de zorg voor haar dierbaren te verzuren en een goed resultaat voor haar gezin en haarzelf voor ogen te houden. Prachtmens dus!! Het wordt tijd dat we voor dat institutionele- en beleidswoord “mantelzorger” iets nieuws bedenken wat dichterbij Annette komt!

Hans AgterbergCollegaSpankracht

Ik zag mensen vanavond ondanks de voor hen moeilijke thematiek op verhaal komen en oplichten. Het fijne van de avond vond ik, dat er ook gelachen werd. Een mantelzorger zei: ‘Wat een aardig, leuk, pittig mens is Ineke Ludikhuize! Ik vind haar boek ‘Een warme jas’ prachtig en zo liefdevol!! Met zulke mooie zinnen erin zoals “mijn armen zijn te kort”. Of dat gedicht op blz. 49, ik kan het niet met droge ogen lezen. Het was een avond met een ‘gouden randje’. Lucht, dat was voor mij het sleutelwoord van de avond, wat ik nodig had/heb.’

Jeanet BlaakmeerOrganisatorbijeenkomst Zin in Mantelzorg IJsselstein

Ik heb bewondering voor de manier waarop Marjo in haar ‘mantelzorgtaak’ staat en zichzelf en anderen weet te verrijken door scherpe observaties, verwondering en reflectie

 

Nicole M. Brunner-van EstTransitie Manager PGGM

Elke vertelt zo concreet en positief dat ik daar in mijn werk echt iets mee kan.

Verpleegkundige van haar dochter

Wilma heeft oog voor de waarden en behoeften van zowel haarzelf als die van de ander. Ze is realistisch en kijkt met een open blik de wereld in. Daarbij is ze veerkrachtig, energiek, en initiatiefrijk. Wilma is één van de moedigste mensen die ik ken!

Anneline Mookfilosofisch consulent

De thema’s van het opwekkende en inspirerende boek van Ineke zijn herkenbaar voor mij als directeur van Mezzo, de organisatie die staat voor ‘zorgen op eigen wijze’, maar ook voor mij als mantelzorger.

Liesbeth Hoogendijkdirecteur Mezzo

Ik ken Lieke als een bevlogen gespreks- en workshopleidster. De ontwikkelingen in het sociale domein weet ze op deskundige en betrokken wijze telkens te vertalen naar een win-winsituatie voor burger en overheid.

Charlotte van Dijk-Pietersdirecteur FAM! Netwerk

De bijdrage van Lieke Paulussen tijdens de opening van het mantelzorgcafé in Hulst was bijzonder indrukwekkend en inspirerend.

Liesbeth de Bruijnmantelzorgconsulent Curamus

Wij waren onder andere bij…

Klanten-logo's-ZW-verenigd